+381641406844 jovana_srejic@yahoo.com

Šećeri” u kozjem mleku

Sadržaj laktoze tj mlečnog šećera je 10% niži u kozjem mleku. Ali je sadržaj druge vrste ugljenih hidrata koji spadaju u grupu prebiotičkih jedinjenja veći nego u kravljem mleku. Prebiotici služe kao hrana za korisne probiotske bakterije, čiji balans često može da bude narušen u crevima. Trenutno postoji mnogo teorija da funkcionisanje imunog sistema u velikoj meri zavisi od zdravlja flore u našem digestivnom traktu.

Kinoa umesto mesa

Kinoa se proslavila zbog visokog sadržaja proteina, i to proteina koji sadrže svih devet esencijalnih amino kiselina (što je veoma retko za proteine u namirnicama ne animalnog porekla). Esencijalne amino kiseline se ne mogu sintetisati u našem organizmu i neophodno ih je uneti hranom. Samo tako su dostupne sve polazne komponente za sintezu kompleksnih molekula proteina, koji imaju najraznovrsnije uloge u našem organizmu.

Kokosovo mleko ili kokosova voda?

Kokosovo mleko treba razlikovati od kokose vode. Kokosova voda se prirodno nalazi u nezrelim zelenim kokosima i sadržaj vode je čak 94%.

Za razliku od kokosove vode, kokosovo mleko ne postoji u plodu. Kokosovo mleko se dobija kada se kokosovo meso zrelog ploda kokosa pomeša sa vodom, i tada se dobija ovo biljno mleko koje sadrži oko 50% vode.

Kafa popravlja raspoloženje

Depresijа je ozbiljаn mentаlni poremećаj koji značajno utiče na kvalitet življenja 2011. godine objavljeni su rezultati studije sprovedene na Harvardu, prema kojoj žene koje piju 4 ili više šoljicа kаfe nа dаn imаju 20% mаnji rizik da obole od depresije.

Prirodno rešenje za smanjenje nivoa pesticida u voću i povrću

Sve više se govori o štetnosti pesticidа nа hrаni. Pesticidi se koriste u sprečavannju oštećenja useva koja mogu da nanesu insekti, klice, glodаri i korov. Ljuštenje plodа je nаjbolji nаčin uklаnjаnjа pesticidа. Međutim, time se sa ploda skidaju vаžni hrаnljivi sаstojci, poput vlаkаnа, vitаminа i minerаlа, koji se nаlаze u kori ili neposredno ispod kore plodovа. Nedаvnа istrаživаnjа su pokazala da je potapanje voća i povrća u rastvor sode bikarbone i vode u trаjаnju od 12 do 15 minutа jedan od nаjefikаsnijih nаčina uklаnjаnjа pesticidа, bez potrebe njihovog ljuštenjа.

Da li su jači antioksidansi u divljem origanu, zelenom čaju, limunu ili belom luku?

ORAC svrstava ulje divljeg origana među najsnažnije antioksidante. Radi poređenja antioksidativni potencijal ovog ulja je oko 330 puta jači od zelenog čaja, 130 puta jači od limuna, 40 puta jači od jabuke, 30 puta jači od belog luka, 12 puta jači od antioksidativnog potencijala pomorandže.

(ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) vrednost je mera antioksidantnog kapaciteta, odnosno kapaciteta određene supstance da neutališe izuzetno opasne i štetne slobodne radikale.)

Ko lakše vari mleko deca ili odrasli?

Istraživanja pokazuju da otprilike 5% dece imaju alergiju na laktozu. Neki od najčešćih simptoma alergije su: grčevi, zatvor, dijareja, otežano disanje, a najozbiljnija komplikacija koja se može javiti je anafilaktički šok. Alergija može postojati I na druge sastojke mleka. Utvrđeno je da se sa godinama, posebno nakon 40 godine života, smanjuje lučenje enzima neophodnog za varenje laktoze, tako da sa godinama ova namirnica počinje da predstavlja sve veći problem za digestivni trakt, pa treba birati mleko i jogurt bez laktoze ili zrele sireve.

Čia semenke imaju 12 a u stvari 1 gram ugljenih hidrata

Porcija čia semenki (2 supene kašike ili 28g) sadrži 12g ugljenih hidrata. Ali od toga su čak 11g dijetna vlakna. Svi koji su probali keto dijetu ili koji imaju zdravstveni problem sa regulisanjem glikemije znaju šta je to NETO sadržaj ugljenih hidrata. Ovaj broj dobijate kada od ukupnog sadržaja ugljenih hidrata oduzmete sadržaj dijetnih vlakana. Dakle ako je ograničenje, u vašoj ishrani, 50g neto ugljenih hidrata na dan, možete da se opustite i uživate u čia semenkama jer one imaju samo 1g ugljenih hidrata koji će se naći u krvi!

Amarant kompletira proteinski deo obroka

Uglavnom je poznato da proteini u namirnicama životinjskog porekla sadrže svih 9 esencijalnih (neophodnih) amino kiselina, dok proteinu u biljnim namirnicama uglavnom nisu kompletni. Amino kiselina koja najčešće nedostaje u biljnim proteinima je Lizin. Amarant je odličan izvor ove esencijalne amino kiseline, pa je idealan za kombinovanje sa drugim izvorima biljnih proteina kako bi obrok imao kompletan aminokiselinski sastav.

Imate alergiju na laktozu, soju ili orašaste plodove? Rešenje: Pirinčano mleko

Pirinčano mleko se pravi od samlevenog pirinča i vode. Ovo biljno mleko ima najmanju verovatnoću da uzrokuje alergijske reakcije, što ga čini odličnim izborom za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu ili alergiju na mleko, soju ili orašaste plodove.