+381641406844 jovana_srejic@yahoo.com

Prvo da počnemo od navika koje slabe naš imunitet:

Kako unos šećera slabi naš imunitet

Ovo nije prvi put da čujete o negativnom uticaju šećera na zdravlje. Šećer uzrokuje ne samo nepoželjne skokove glikemije u krvi, povećanje telesne mase, već može i da oslabi naš imuni sistem. Šećer može da uzrokuje povećan gubitak nekih vrlo važnih nutrijenata kao što su cink, vitamin C i glutation. Takođe šećer pogoduju razvoju parazita I razvoju abnormalnog tkiva.

Kada govorimo o šećeru i imunom sistemu, moramo objasniiti vezi između šećera, vitamina C i imuniteta. Najjednostavnije rečeno šećer i vitamin C se takmiče da uđu u naše ćelije. Ova dva jedinjenja su vrlo slični molekuli, kojima je za ulazak u ćelije potrebna pomoć insulina. Ako u krvi ima previše šećera, vitamin C će verovatno izgubiti ovu trku jer previše šećera može ograničiti ulazak vitamina C u ćelije. Kao što verovatno znate vitamin C je izuzetno važan za borbu protiv slobodnih radikala i borbu protiv patogena, poput virusa, bakterija i drugih mikroorganizama. Ako šećer onemogući ulazak vitamina C, naš imuni sistem slabi i postaje ranjiviji.

Nedovoljno sna

Našem telu je potreban redovan san kako bi se odmorio, regenerisao i obnovio. Neredovan san dovodi do umora, iscrpljenosti i smanjene koncentracije. Međutim, nedostatak sna takođe predstavlja stres za organizam, slabi imuni sistem i dovodi do nastanka zapaljenskih procesa.

Potrebno nam je 7 do 9 sati sna.

Nedovoljno unošenje tečnosti

Unošenje tečnosti i dovoljna hidratacija su presudni za naš imuni sistem, cirkulaciju, nervni sistem i rad svih organa. Hronična dehidracija može uzrokovati nakupljanje previše histamina u telu. Povišen histamin takođe može uzrokovati zapaljenske procese, alergije, glavobolje, hroničan bol, probleme sa probavom i oslabljen imuni sistem. Posledica hronične dehidratacije je i povećati rizik od nastanka infekcija i bolesti.

Potrebno je da unesemo između 8 i 10 čaša vode na dan. Ako vežbate ili ste fizički aktivni, provodite vreme na suncu ili u veoma toploj prostoriji, puno se znoite, oporavljate se od neke bolesti ili infekcije potrebno je da unosite dodatnu količinu tečnosti.

Važan je kvalitet vode, najbolje je ako imate kvalitetan filter. Vodu sipajte i pijte iz staklenih posuda.

Boravak u zatvorenom prostoru, sedentarni način života, stres

Ukoliko većinu vremena provodite u zatvorenom prostoru, propuštate i zaštitne faktore koje obezbeđuje boravak u prirodi, uključujući stvaranje aktivnog oblika vitamina D pod uticajem sunca, svež vazduh i brojne druge hemijske materije iz biljaka i same zemlje koje imaju izuzetno važne pozitivne efekte na naš organizam, pogotovu imunitet. Da biste zaštitili svoj imuni sistem, od presudne je važnosti da pronađete ravnotežu i odvojite neko vreme da budete u prirodi.

Potrebno je da budemo fizički aktivni najmanje 30 minuta, pet dana nedeljno. Fizička aktivnost: stimuliše cirkulaciju (krvotok i limfotok), pojačava snabdevenost tkiva kiseonikom, doprinosi balansu važnih neurotransmitera, smanjuje stres i napetost, poboljšava raspoloženje i memoriju.

Pronađite način koji vama pomaže da se bolje nosite sa stresom.

Možda je još važnije pitanje: Šta možemo da uradimo?

Smanjite unos ugljenih hidrata, pogotovu belog brašna i šećera! Možete da probate da sve obroke unesete tokom 8 sati, a da 16 sati ne konzumirate hranu. Naš organizam troši energiju ili na varenje hrane ili na popravljanje oštećenja i oporavak. Ukoliko ne možete duži period bez hrane (12 ili 16 sati), rešenje je i da unosite 50% manje hrane nego uobičajeno. Autofagija je metabolički proces u kome organizam jede tj uništava oštećene ćelije, i taj proces se pojačava u periodima kada ne unosimo hranu. Sigurno ste primetili da kada ste bolesni nemate apetit, to nije ni malo slučajno.

Unosite namirnice koje jačaju naš imuni sistem:

Limun i limeta: Limun i limeta su neki od najboljih izvora vitamina C i antioksidanata i pomažu alkalizaciji i detoksikaciju. Pijte mlake limunade pre svakog obroka.

Supa od kostiju: bogata je vitaminima i mineralima i deluje umirujuće na respiratorna stanja

Beli luk: može da smanjiti upalu, ojača vaš imuni sistem i efikasno se boriti protiv infekcija

Crni Luk: Slično kao i beli luk, luk je moćan borac protiv infekcije koji jača imuni sistem i smanjuje upalu

Jabukovo sirće: Jabukovo sirće ima snažno dezinfekciono dejstvo, čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima. Koristite ga za začinjavanje salata ili pripremu napitka.

Maslinovo ulje, masline, avokado: Maslinovo ulje je sjajan izvor mono nezasićenih zdravih masti što je neverovatno značajno za imuni sistem

Đumbir, Kurkuma: Đumbir je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju grlobolje i smanjenju nivoa bola. Dodajte kurkumu u potaže, čorbasta jela. Dodajte đumbir u limunadu, čaj ili voćni smoothie.

Začinske biljke: Ruzmarin, Origano, Bosiljak, Timijan. Dodajte ih u salate, koristite za mariniranje I začinjavanje mesa.

Čajevi: čaj od đumbira, čaj od matičnjaka (lemon balm), čaj od maslačka, čaj od ehinacee

Gljive (Reishi, Chaga/Čaga, Turkey tail / Ćuranov rep, Lion’s mane / Lavlja griva,Cordyceps ): Lekovite gljive su superhrana za jačanje imuniteta i borbu protiv zapaljenja

Povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba). Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim jedinjenjima izocijanatima. Drugo veoma značajno jedinjenje je glukosinol, koji je odlično jedinjenje za jačanje detoksikacione funkcije jetre.

Suplementacija: Vitamin C, Vitamin D, Cink

Hrana izvor vitamina C: limun, limeta, pomorandže, mandarine, grejpfrut, jagode, ananas, kivi, brokoli I klice brokolija. Imajte na umu da je šećer neprijatelj vitamina C, zato obavezno eliminišite hranu sa rafinisanim šećerom i smanjite ukupan unos ugljenih hidrata.

Suplementacija vitamin C 500 mg, 2 puta dnevno za prevenciju ili 3-5 grama, 2 puta dnevno ako ste bolesni.

Vitamin D, neophodno je izlaganje sunčevoj svetlosti, što većina ljudi ne uspeva da uradi svakog dana. Zato je potrebna suplementacija vitamina D+ K2. Doza vitamina D treba da bude između 5000-10 000 IU (internacionalnih jedinica.)

Hrana izvor cinka:semenke bundeve, piletina, losos i govedina (trebalo bi birati organski proizvedeno meso, i iznutrice) Suplementacija 20 mg Cinka na dan

Suplementi koji mogu dodatno ojačati imuni sistem: Glutation, Probiotici, Glukani, rastvor koloidnog srebra, omega 3 suplement

Esencijalna ulja:Esencijalna ulja koja mogu pomoći kod simptoma koronavirusa, prehlade i gripa uključuju esencijalno ulje eukaliptusa, ruzmarina, nane (peperminta), tamjana, origana, timijana, zdravca (geranijum), cimeta, muškatnog oraščića, Bergamota, Čempresa i eterično ulje čajevca

Lekovite biljke: Zova, Astragalus, Ljupčac (Selen), Eukaliptus, Pepermint, Matičnjak, Plućnjak, list plantana, Chaparral Extract, Menta, koren Omana, Lobelija