+381641406844 jovana_srejic@yahoo.com

Većina hrane koja je na svečanoj trpezi, može da bude obrok sam za sebe. Npr porcija sarme od kiselog kupusa (350g) ima 460 kalorija, porcija ruske salate (100g) ima 250 kalorija, 200g pasulja prebranca ima skoro 300 kalorija, 200g pečenja ima 350 kalorija, porcija lazanje ima oko 400 kalorija, porcija špageta Bolognese ima oko 500 kalorija, 200g pizze Capricosa ima 520 kalorija, jedan kom brusketa može da ima 80 kalorija 100g sitnih kolača ima oko 400 cal, I onda još tečne kalorije…

Saveti kako da sprečite dobijanje kilograma tokom praznika:

1.Pazite na veličinu porcija

Uzmite jedan tanjir i na njega sipate nekoliko jela u maloj količini ( supenu kašiku ruske salate, supenu kašiku pasulja, pola parčeta rolata…), i naravno nemojte dopunjavati tanjir.

Svaki obrok treba da sadrži proteine.

Proteini čine da se osećamo sitim duže I zato je preporuka da svaki obrok sadrži makar 30g ribe, mesa ili mahunarki.

2 .Nemojte zaboraviti na dijetna vlakna

Umesto da se fokusirate na hranu koju ne treba da jedete, fokusirajte se na hranu koju ne smete da zaboravite. Obavezno dodajte salatu, čorbicu/potaž ili prilog od povrća uz svaki obrok. Pojedite najmanje 1 svežu voćku.

3. Kada pripremate hranu, pazite na količinu koju pojedete samo probajući.

Vrlo često niste gladni, nakon što ste spremali hranu. To je zato što ste pojeli priličnu količinu tokom same pripreme, dok ste podešavali količinu začina.

4. Tokom svečanih obroka se značajno poveća unos ugljenih hidrata, pogotovu šećera.

Ukoliko vi pripremate svečanu trpezu opredelite se za zdrave desserte npr kesten pire sa šlagom, žito sa šlagom ili kolače koji su kombinacija urmi/banana, jezgrastog voća, kakaa. Ukoliko želite da budete avanturista u kuhinji napravite brownies čija je baza pasulj ili krem čija je baza avokado i krem od kokosa

5. Tečne kalorije

Svako ima svoj omiljeni napitak, za nekoga je to velika šolja tople čokolade, za nekoga kuvano vino, za nekoga koktel. Dve-tri čaše mogu da imaju kalorijsku vrednost kao jedan manji obrok. Evo samo nekih od izbora: čaša šampanja ima 96 kalorija, viski 105 kalorija, mala konzerva piva ima 145 kalorija, martini 215 kalorija, margarita 250 kalorija, tekila 105 kalorija…

6. Jedite iz manjih tanjira

Istraživanja su pokazala da ćete manje hrane pojesti iz manjih tanjira, pa tako tanjir predviđen za salatu ili dessert odaberite I za glavno jelo.

7. U gostima smanjite unos kalorija

Nemojte dodavati sos na meso, odaberite salatu bez dresinga

8. Ne idite na svečani ručak ili večeru gladni

Ukoliko pregladnite velika je verovatnoća da ćete pojesti mnogo veći obrok, nego da ste imali izbalansirane obroke tokom celog dana.

9. Unosite dosta vode, odaberite gaziranu mineralnu vodu sa limunom

Povećan unos tečnosti je odličan način da popunite želudac I brže postignete osećaj sitosti

10. Modifikujte recepte

Kod pita i kolača

Zamenite puter sa pasiranim jabukama, pireom od banane ili pireom od bundeve.

Umesto šećera, koristite zamenu niže kalorijske vrednosti kao što je stevija.

Dodajte sušeno voće umesto čokoladnih mrvica.

Kod Kuvanja

Začinite jela biljem i začinima umesto putera.

Umesto prženja pripremajte meso I ribu pečenjem u rerni ili na roštilju

U složenim salatama zamenite pavlaku sa grčkim jogurtom

U čorbama umesto pavlake za kuvanje, koristite mleko

Pića

Umesto šlaga začinite svoj kakao ili kafu sa ekstrakom vanilije, badema ili začinima: cimet, muskatni orah

Obaberite kiselu vodu umesto zaslađenih gaziranih napitaka.

Dodajte ukus čaju sa sveže ceđenim limunom ili limetom, a ne sa šećerom.

U pićima na bazi mlečnih proizvoda umesto slatke pavlake ili punomasnog mleka koristite mleko sa nižim procentom masti

Kod sarme

Umesto pirinča, koristite kinou

11. Nađite podršku

Nađite člana porodice ili prijatelja koji ima slične ciljeve u ishrani, pa motivišite jedni druge tokom svečanih, dekadentnih obroka. Zajedno birajte zdravije, manje obilne porcije. Zajedno se oduprite dopunjavanju tanjira I dessertima.

12. Donesite zdravo predjelo, prilog, dessert

Ukoliko idete na svečani obrok kod prijatelja, ponudite se da napravite zdrav dodatak. Napravite interesantan potaž, veliki vitaminsku salatu ili kombinovanu salatu (baza može biti integralni pirinač, kinoa ili testenina od celog zrna žita; dodajete sveže povrće, turšiju, grilovano povrće; dodajte semenke; dodajte kockice mesa ili ribe)

Budite što više fizički aktivni, probajte da se dobro naspavate, držite nivo stresa pod kontrolom, jer su to sve faktori koji utiču da konzumirate više hrane I pravite pogrešne izbore

Uvek imajte na umu da je u proseku potrebno mnogo manje vremena (i napora) da dodate par kilograma nego da ih izgubite -pa zacrtajte da ove godine tokom praznika ili sezone proslava, venčanja ili godišnjeg odmora vaša vaga neće pokažati više od 1-2kg u odnosu na vašu standardnu, predprazničnu telesnu masu